Operation

Vi utför mjukdelsoperationer - d.v.s. operation av nybildningar i huden, bukoperationer på hund och katt,
såsom t.ex. kastration av tik.
Led- och benkirurgi remitterar vi till kollegor som är specialister inom sitt område


Mitt djur ska opereras-hur går det till?

Ditt djur bokas oftast in på morgonen för operationsintag. Djuret ska då vara fastande, d.v.s. ej ha ätit 6 h innan operation och ej druckit vatten 2 h innan operation, välrastad på morgonen (hund) och gärna duschad med schampo 
kvällen innan (hund).  
Djur som är 8 år eller äldre rekommenderas att vi tar ett blodprov på innan sövning för att se så att bl.a. lever- och njurvärden ser bra ut. Ett dropp inför sövning och operation rekommenderas också det äldre djuret.

Efter operationen övervakar vi djurets uppvak och återhämtning under de kommande timmarna.
Ofta blir djuret kvar 4-6 timmar på kliniken och får gå hem samma eftermiddag eller kväll. 


Vård efter hemkomst


De kommande 10-14 dagarna efter operation skall djuret bära en plastkrage som ni får med er från oss. Beroende på vart operationssåret sitter kan man använda en operationsbody som då ersätter plastkragen. Dessa finns till både hund och katt, vi har de till försäljning hos oss, pris 200-240 kr beroende på storlek. Viktigt är att djuret INTE kommer åt att slicka på sitt operationssår, det kan orsaka att såret blir infekterat eller i värsta fall spricka upp.
Hundar skall efter operation endast koppelrastas kortare promenader under läkningen. De ska helst undvika trappor och att hoppa upp och ner från t.ex. soffa eller bil i möjligaste mån. Katter ska under läkningsperioden hållas inomhus.